• Διονύσης...7 ετών
    Τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς την τέχνη του μελισσοκόμου, αγαπούν τη μέλισσα και σέβονται τη φύση Διονύσης...7 ετών
  • Το μελίσσι είναι μέρος της φύσης
    Η ύπαρξη μελισσών σε μια περιοχή βοηθά την παραγωγή και τη βλάστηση Το μελίσσι είναι μέρος της φύσης
  • Το μέλι είναι απαραίτητο στη διατροφή μας
    Με δεκάδες θρεπτικά συστατικά, το μέλι είναι μια άριστη πηγή ενέργειας και ιχνοστοιχείων Το μέλι είναι απαραίτητο στη διατροφή μας
  • Ο επικονιαστής της φύσης
    Η μέλισσα επικονιάζει τα φυτά καθώς συλλέγει γύρη Ο επικονιαστής της φύσης
  • Varroa
    Ο πλέον θανάσιμος εχθρός της μέλισσας Varroa
  • Η στιγμή της γέννησης
    Μετά από 21 μέρες το αυγό έχει πλέον μεταμορφωθεί σε μια εργάτρια μέλισσα Η στιγμή της γέννησης
  • Η συλλέκτρια
    Αποτελεί την ελίτ της κυψέλης και φροντίζει για τη συλλογή του μελιού Η συλλέκτρια
  • Η κερήθρα
    Το μέλι αποθηκεύεται στις κερήθρες, από όπου το συλλέγει ο άνθρωπος Η κερήθρα
  • Η πρόοδος της τεχνολογίας
    μας επιτρέπει να μελετήσουμε πιο διεξοδικά τη ζωή της μέλισσας Η πρόοδος της τεχνολογίας
  • Αριστη συσκευασία...
    για ένα άριστο προϊόν της φύσης Αριστη συσκευασία...
  • Γλυκός πειρασμός
    Ένα κουταλάκι μέλι κάθε πρωί μας δίνει πολύτιμη ενέργεια για να αντέξουμε μια δύσκολη μέρα Γλυκός πειρασμός
  • Ρεύματα αέρα
    ρίχνουν τη θερμοκρασία της κυψέλης αλλά σηματοδοτούν και το διάδρομο προσγείωσης Ρεύματα αέρα
  • Ο εξοπλισμός του μελισσοκόμου
    τον προστατεύει από απροσδόκητα τσιμπήματα των μελισσών Ο εξοπλισμός του μελισσοκόμου
  • Η φρούρηση
    της κυψέλης είναι βασική εργασία των μελισσών Η φρούρηση
  • Χιλιάδες πτήσεις
    Για να παραχθεί μία και μόνο κουταλιά μέλι Χιλιάδες πτήσεις
  • Αγαπάει πολύ τις μέλισσες
    και γι' αυτό τις επιλέγει ως κύριο πιάτο στη διατροφή του. Αγαπάει πολύ τις μέλισσες
  • Η μέλισσα επικοινωνεί
    με μυρωδιές, κινήσεις και παλμούς, ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι Η μέλισσα επικοινωνεί
  • Κοινωνική εργασία
    Η μέλισσα φροντίζει να φέρει φαγητό πίσω στην αποικία για τη σίτιση των αδερφών της Κοινωνική εργασία
  • Η εργάτρια
    Είναι μια αξιοθαύμαστη "μηχανή" συλλογής μελιού Η εργάτρια
  • Μέλισσα στο φυτό κρόκος
    Όλα τα φυτά που δίνουν νέκταρ ή γύρη αποτελούν πηγή τροφής για τις μέλισσες Μέλισσα στο φυτό κρόκος
  • Ο Βασιλικός πολτός
    υπάρχει μέσα στα κελιά των μελλοντικών βασιλισσών και χάρη σε αυτόν αποκτούν το στέμμα τους Ο Βασιλικός πολτός
  • Αυγά, προνύμφες και...
    σύντομα μέλισσες,αφού ολοκληρώσουν τα στάδια της μεταμόρφωσης τους Αυγά, προνύμφες και...
  • Το πιο παραγωγικό έντομο
    Εργάζεται από τη γέννηση ως το θάνατο της, για το καλό της οικογένειας της Το πιο παραγωγικό έντομο
Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τρίτη, Ιούλιος 29, 2014
Text Size
Home Μελισσοκόμος Ειδησεις - Νεα Σχολείο Μελισσοκομίας & Ταχύρρυθμες εκπαιδεύσεις στο ΑΠΘ

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 2η χρονιά λειτουργίας


( 6 Votes )

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σεμινάρια μελισσοκομίαςΓια τους Μακεδόνες, Θρακιώτες και Θεσσαλούς υποψήφιους μελισσοκόμους, το Αριστότελειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνει ολοκληρωμένα ή ταχύρυθμα τμήματα εκπαίδευσης στη Μελισσοκομία για το 2013.

Το προσωπικό του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας διοργανώνει εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων στις εγκαταστάσεις του, σύμφωνα με εγκεκριμένο πρόγραμμα της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Οι εκπαιδεύσεις διακρίνονται στις Ταχύρρυθμες και στο Σχολείο Μελισσοκομίας

Α) Ταχύρρυθμες εκπαιδεύσεις: Έχουν διάρκεια τριών ημερών και αφορούν ξεχωριστές θεματικές ενότητες ανάλογα με το επίπεδο γνώσης του μελισσοκόμου. Πραγματοποιούνται σε τρεις συνεχείς ημέρες και προτείνονται για άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τις μέλισσες αλλά και για μελισσοκόμους που ζητούν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σε εξειδικευμένα θέματα μελισσοκομίας όπως είναι η βασιλοτροφία, ο ποιοτικός έλεγχος των προϊόντων κυψέλης, οι εχθροί και οι ασθένειες των μελισσών, η βιολογική μελισσοκομία κ.ά .

Β) Σχολείο Μελισσοκομίας: Είναι ολοκληρωμένη εκπαίδευση διάρκειας 8 μηνών (2-3 ώρες την εβδομάδα) που προσφέρεται σε άτομα τα οποία επιθυμούν να λάβουν μια πλήρη εκπαίδευση στη μελισσοκομία. Τα μαθήματα ξεκινούν τον Οκτώβριο και τελειώνουν τον Μάιο κάθε χρονιάς και είναι έτσι δομημένα ώστε να συμπεριλάβουν όλους τους εποχιακούς χειρισμούς.

Οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας οι οποίες βρίσκονται στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ, περιοχή αεροδρομίου Θέρμη και περιλαμβάνουν θεωρητική και πρακτική εξάσκηση. Στους εκπαιδευόμενους χορηγείται σχετικό πιστοποιητικό παρακολούθησης. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης του εργαστηρίου για το 2013 έχει ως ακολούθως:


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Ταχύρρυθμες Εκπαιδεύσεις
α/α
Ημερομηνίες
Θεματολογία
Σύνολο ωρών
Κόστος εκπ/σης €
1
9-11
Φεβρουαρίου
Ποιοτικός έλεγχος προϊόντων κυψέλης
24
130
2
16-18  Φεβρουαρ.
Εχθροί,  ασθένειες μελισσών & Βιολογική Μελισσοκομία
24
100
3
22-24 Μαρτίου
Βασική εκπαίδευση στη μελισσοκομία
24
100
4
13-15 Απριλίου
Βασική εκπαίδευση στη μελισσοκομία
24
100
5
27-29 Απριλίου
Βασική εκπαίδευση στη μελισσοκομία
24
100
6
11-13 Μαΐου
Βασιλοτροφία
24
130
7
25-27  Μαΐου
Βασική εκπαίδευση στη μελισσοκομία ή Εχθροί, Ασθένειες & Βιολογική μελισσοκομία
24
100
8
15-17 Ιουνίου
Βασιλοτροφία
24
130
9
29 Ιουνίου -
1 Ιουλίου
Βασική εκπαίδευση στη μελισσοκομία
24
100
10
7-9 Σεπτεμβρίου
Βασική εκπαίδευση στη μελισσοκομία
24
100
11
21-23 Σεπτεμβρίου
Βασική εκπαίδευση στη μελισσοκομία
24
100
12
19-21 Οκτωβρίου
Εχθροί  & ασθένειες μελισσών
24
100
13
23-25 Νοεμβρίου
Ποιοτικός έλεγχος προϊόντων κυψέλης
24
130
Σχολείο Μελισσοκομίας
α/α
Ημερομηνίες
Θεματολογία
Σύνολο ωρών
Κόστος εκπ/σης €
14
Οκτ.2013-Μάιος 2014
Ολοκληρωμένη εκπαίδευση στη μελισσοκομία
66-70
450


Σημείωση: Οι παραπάνω ημερομηνίες ισχύουν εφόσον συμπληρωθεί επαρκής αριθμός εκπαιδευομένων.

Α. ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ

1. Ποιοτικός έλεγχος του μελιού και των άλλων προϊόντων της μέλισσας
Αφορά μελισσοκόμους, τυποποιητές, διακινητές μελιού και γενικά άτομα που παράγουν, συσκευάζουν  και εμπορεύονται μέλι. Η εκπαίδευση καλύπτει 8 ώρες ημερησίως και περιλαμβάνει παράλληλα θεωρία και πρακτική στο εργαστήριο Συνολικό  κόστος εκπαίδευσης 130 ευρώ/άτομο.

Πρόγραμμα Ποιοτικού  ελέγχου του μελιού και των άλλων προϊόντων της μέλισσας

1η ημέρα

Γενικά για το μέλι. Παραγωγή, εμπορία, νομοθεσία Ε.Ε. έρευνα, Φυσικές ιδιότητες (θεωρία).
Χειρισμοί που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του μελιού. Τροφοδοσίες, κηρήθρες, φάρμακα, συνθήκες τρύγου, επεξεργασίας και αποθήκευσης του προϊόντος (θεωρία)
Η αναγκαιότητα της χημικής ανάλυσης του μελιού. Πότε και ποια χαρακτηριστικά  θα πρέπει να αναλύονται στο μέλι  (θεωρία)
Εργαστηριακός εξοπλισμός για ένα απλό χημικό εργαστήριο μελιού (πρακτική)
Εργαστηριακές αναλύσεις υγρασίας, αγωγιμότητας, οξύτητας, μικροσκοπική εξέταση, μελισσοπαλυνολογία (πρακτική)

2η ημέρα

Κατηγορίες ελληνικού μελιού & Ταυτότητα (θεωρία)
Ποιότητα  (οδηγίες  Ε.Ε., ετικέτα, νοθεία, αναμίξεις κ.ά) (θεωρία και πρακτική).
Οργανοληπτικός έλεγχος του μελιού (θεωρία και πράξη)
Εργαστηριακές αναλύσεις ΗΜF, διαστάση, μελισσοπαλυνολογίας (θεωρία και πρακτική)

3η ημέρα

Υπολείμματα φαρμάκων στο μέλι (θεωρία)
Το πρόβλημα  των αντιβιοτικών και των χημικών φαρμάκων αποθήκης. Ανίχνευση  στο μέλι. (θεωρία και πρακτική)
Αναζήτηση πληροφοριών για το μέλι από το διαδίκτυο (πρακτική)
Πιστοποίηση μελιού Βιολογικού, ΠΟΠ, ΠΓΕ (θεωρία)
Γενική συζήτηση για το μέλι

2. Εχθροί, ασθένειες μελισσών και Βιολογική μελισσοκομία
Αφορά μελισσοκόμους στο αρχικό ή προχωρημένο στάδιο της εκπαίδευσής τους. Η εκπαίδευση καλύπτει 8 ώρες ημερησίως και περιλαμβάνει παράλληλα με τη θεωρία την εξάσκηση των εκπαιδευομένων στην διάγνωση και αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών με ή χωρίς φάρμακα. Αναλύονται διεξοδικά τα στάδια που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να ενταχθεί στη Βιολογική Μελισσοκομία, οι κανονισμοί της Ε.Ε.  και οι ιδιαίτεροι χειρισμοί που θα πρέπει να εφαρμόζει στα μελίσσια του. Συνολικό  κόστος εκπαίδευσης 100 ευρώ/άτομο.


Πρόγραμμα Εχθροί, ασθένειες μελισσών και Βιολογική μελισσοκομία


1η ημέρα

Βασικές αρχές παθολογίας της μέλισσας. Μηχανισμοί άμυνας μελισσιού, ενίσχυση της άμυνας του μελισσιού.
Ασθένειες που προσβάλλουν το γόνο.  Αμερικάνικη, Ευρωπαϊκή, Σακκόμορφη σηψιγονία, Ασκοσφαίρωση(Θεωρία και πρακτική)
Το σκαθάρι της κυψέλης (Aethina tumida) ο νέος εχθρός των μελισσών (θεωρία).

2η ημέρα

Νοσεμίαση, Παθογένεια,  διάγνωση, αντιμετώπιση (θεωρία + πράξη )
Βαρρόα ,. Βιολογία, Παθογένεια,  αντιμετώπιση (θεωρία + πράξη )
Άλλες ασθένειες (Τραχειακή ακαρίαση, Ιώσεις, Παράλυση, Νόσος  του Μάη
Εχθροί των μελισσών (κηρόσκωρος, σφήκες, πουλιά κ.ά.) (θεωρία)
Τροφοδηλητηριάσεις (θεωρία)
Εργαστηριακή Διάγνωση Νοσεμίασης, Τραχειακής ακαρίασης, τροφικής δηλητηρίασης (πρακτική)

3η ημέρα

Ανάλυση σχετικών κανονισμών για την παραγωγή μελιού με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας (Κ 37/10, 834/2007, 889/2008, 2001/110 ΕΚ)
Στάδια εφαρμογής ενός προγράμματος βιολογικής εκμετάλλευσης των μελισσών
Κανόνες ορθής μελισσοκομικής πρακτικής. Αντιμετώπιση ασθενειών των μελισσών χωρίς χημικά φάρμακα.
Μελισσοκομική χλωρίδα για άτομα που εκμεταλλεύονται τα μελίσσια με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.
Υπολείμματα αντιβιοτικών και χημικών φαρμάκων στο μέλι (θεωρία και πράξη)

 

3. Βασική εκπαίδευση στη μελισσοκομία  (αρχάριοι)
Αφορά αρχάριους μελισσοκόμους και άτομα που θα ήθελαν να ξεκινήσουν μελισσοκομία. Στόχος η εξοικείωση με το μελίσσι και η σωστή καθοδήγηση του νέου μελισσοκόμου στα πρώτα βήματά του. Η εκπαίδευση καλύπτει 8 ώρες ημερησίως και περιλαμβάνει θεωρία και αρκετή εξάσκηση με τις μέλισσες. Συνολικό κόστος εκπαίδευσης 100 ευρώ/άτομο.

Πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης στη μελισσοκομία (αρχάριοι)

1η ημέρα

Η Ελληνική μελισσοκομία, δυνατότητες, προοπτικές (θεωρία)
Η Βιολογία και φυσιολογία της μέλισσας (θεωρία)
Εξοικείωση με το μελίσσι. Η τεχνική της σωστής επιθεώρησης (πρακτική)
Εξοπλισμός στην μελισσοκομία (θεωρία-πρακτική)
Τροφοδοτήσεις, μεταφορές (θεωρία-πρακτική)

2η ημέρα

Μελισσοκομικοί χειρισμοί στην διάρκεια του έτους (εκμετάλλευση πεύκου) (Θεωρία)
Επιθεωρήσεις μελισσιών και επίλυση πρακτικών μελισσοκομικών προβλημάτων (πρακτική)

3η ημέρα

Μελισσοκομικοί χειρισμοί στην διάρκεια του έτους (ελάτης, θυμαριού και άλλων ανθοφοριών) (Θεωρία)
Οι εχθροί και οι ασθένειες των μελισσών (θεωρία-πρακτική).
Επιθεωρήσεις μελισσιών. Τι θα προσέξετε όταν θα  αγοράσετε μελίσσια και ποια τα πρώτα βήματα  (πρακτική)

 

 

4. Βασιλοτροφία
Αφορά επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους. Η εκπαίδευση καλύπτει 8 ώρες ημερησίως και περιλαμβάνει παράλληλα με τη θεωρία την εξάσκηση των εκπαιδευομένων σε μεθόδους βασιλοτροφίας και παραγωγής βασιλικού πολτού που αναπτύχθηκαν από το προσωπικό του εργαστηρίου. Συνολικό κόστος εκπαίδευσης 130 Ευρώ/άτομο.

Πρόγραμμα  Βασιλοτροφίας


1η ημέρα

Bασιλοτροφία -σημασία της βασίλισσας, βασικές αρχές  (θεωρία).
Εξοπλισμός και απαραίτητα εφόδια για τη βασιλοτροφία (πρακτική)
Πρακτική εξάσκηση (προετοιμασία μελισσιών βασιλοτροφίας, εμβολιασμός)
Κριτήρια ποιότητα βασιλισσών (θεωρία).

2η ημέρα

Μέθοδοι παραγωγής βασιλισσών (τριπλή κυψέλη οριζόντιας ανάπτυξης, προσωρινής ορφάνιας, χωρίς περιορισμό της βασίλισσας, easy-queen κ.ά)
Μέθοδοι βελτίωσης των μελισσών(θεωρία και πρακτική).
Πρακτική εξάσκηση (εμβολιασμός, κυψέλη έναρξης, αποπεράτωσης κυψελίδια σύζευξης )
Εισαγωγή βασιλισσών (θεωρία και πρακτική)

3η ημέρα

Τεχνική σπερματέγχυση (θεωρία και πρακτική)
Μέθοδοι παραγωγής Βασιλικού πολτού (θεωρία και πρακτική).
Βασιλικός πολτός ως προϊόν  (θεωρία)
Γενική συζήτηση

 

Β. ΣΧΟΛΕΙΟ  ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ

Στον πίνακα 1 δίνονται οι θεματικές ενότητες και τα μαθήματα. Η σειρά των μαθημάτων πιθανόν να αλλάξει όταν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την πρακτική εξάσκηση. Η πρακτική εξάσκηση θα γίνεται στα μελίσσια του Πανεπιστημίου και θα περιλαμβάνει τους απαραίτητους χειρισμούς που απαιτούνται για την επαγγελματική εκμετάλλευση των μελισσιών. Οι εκπαιδευόμενοι είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν ανελλιπώς και να συμμετάσχουν στις τελικές γραπτές εξετάσεις ώστε να δικαιούνται βεβαίωση πιστοποίησης των γνώσεών τους στην μελισσοκομία.  Οι ώρες διδασκαλίας κυμαίνονται από 66 έως 70 ανάλογα τις ανάγκες της πρακτικής άσκησης της ασκούμενης ομάδας με κόστος 450€.

Πίνακας 1. Πρόγραμμα μαθημάτων μελισσοκομίας ΑΠΘ


Α. Θεματική ενότητα

Μάθημα

Μάθημα

  1.  

Εισαγωγή στη Μελισσοκομία. Δυνατότητες επαγγέλματος , η προσφορά της μέλισσας

  1.  

Βιολογία μέλισσας: Οι κάτοικοι της κυψέλης

  1.  

Επιθεώρηση μελισσιών –Εξοικείωση με τη μέλισσα (Π)

  1.  

Τροφοδοσίες μελισσιών  (Θ) + (Π)

  1.  

Προετοιμασία μελισσιών για ξεχειμώνιασμα (Π)

  1.  

Αντιμετώπιση Βαρρόα και Νοσεμίασης  (Π)

  1.  

Βιολογία μέλισσας: Μορφολογία-Ανατομία

  1.  

Βιολογία μέλισσας: Συμπεριφορά μέλισσας

  1.  

Επανάληψη και γραπτές εξετάσεις στη ενότητα Βιολογία μέλισσας

  1.  

Μελισσοκομικοί χειρισμοί  Φθινοπώρου

  1.  

Μελισσοκομικοί χειρισμοί -Φθινοπώρο

  1.  

Μελισσοκομικοί χειρισμοί –Χειμώνα

  1.  

Μελισσοκομικοί χειρισμοί –Χειμώνα

  1.  

Μετακινήσεις μελισσών

  1.  

Προετοιμασία μελισσοκομικού υλικού (Π)

  1.  

Επαναλήψεις και γραπτές εξετάσεις στην ενότητα Μελισσοκομικοί χειρισμοί φθινοπώρου

  1.  

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

  1.  

Επιθεώρηση μελισσιών. Διάσωση από το χειμώνα (Π)

  1.  

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Άνοιξης

  1.  

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Άνοιξης

  1.  

Εχθροί και ασθένειες

  1.  

Επιθεώρηση μελισσιών. Έναρξη μελισσοκομικών εργασιών Άνοιξης  (Π)

  1.  

Μέτρα πρόληψης σμηνουργίας (Π)

  1.  

Επαναλήψεις και εξετάσεις στις  θεματικές  ενότητες  «Μελισσοκομικοί χειρισμοί Άνοιξης» και «Εχθροί και ασθένειες των μελισσών»

  1.  

Βασιλοτροφία  (Θ)

  1.  

Βασιλοτροφία (Π)

  1.  

Παραγωγή Β.Π. και άλλων προϊόντων (Π)

  1.  

Καταστολή Σμηνουργίας (Π)

  1.  

Ανάπτυξη μελισσιού (Π)

  1.  

Πολλαπλασιασμός μελισσιών –Τεχνητή σπερματέγχυση  (Π)

  1.  

Προϊόντα κυψέλης-(μέλι, γύρη, Β.Π. , πρόπολη, κερί)

  1.  

Επαναλήψεις Συζήτηση

33.

Επαναλήψεις Συζήτηση Γραπτές εξετάσεις στο σύνολο της διδαχθείσας ύλης

Π= πρακτική εξάσκηση  Θ=Θεωρία

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ
Το προσωπικό του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας αποτελείται από πέντε διδάκτορες μελισσοκομίας, τρεις επιστήμονες με μεταπτυχιακό-υποψήφιους διδάκτορες και δύο επαγγελματίες μελισσοκόμους. Τα άτομα αυτά έχουν εξειδικευτεί σε ειδικά θέματα μελισσοκομίας όπως ο ποιοτικός έλεγχος του μελιού, η βοτανική και γεωγραφική προέλευση των προϊόντων της μέλισσας μέσω της μελισσοπαλυνολογίας, τα υπολείμματα φαρμάκων στο μέλι, οι μέθοδοι παραγωγής βασιλισσών και βασιλικού πολτού, η αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των μελισσών ,η χημική σύνθεση γύρης και διατροφή μελισσών, ο ποιοτικός έλεγχος και κριτήρια ελέγχου βασιλικού πολτού ,η τεχνητή σπερματέγχυση, βελτίωση, η εφαρμοσμένη μελισσοκομία και παραγωγή προϊόντων της μέλισσας σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Στον πίνακα 2 φαίνονται τα ονόματα, η ιδιότητα και το αντικείμενο των εκπαιδευτών του εργαστηρίου Μελισσοκομίας ΑΠΘ.

Πίνακας 2. Η εκπαιδευτική ομάδα του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας ΑΠΘ


Ονοματεπώνυμο

Ιδιότητα

Αντικείμενο

Δρ. Α.Θρασυβούλου

Καθηγητής Μελισσοκομίας

Πρακτική Μελισσοκομία-Νομοθεσία-Επικονίαση

Δρ. Χρύσα Τανανάκη

Λέκτορας Μελισσοκομίας

Πρακτική Μελισσοκομία
Προϊόντα κυψέλης-Βιολογία μέλισσας, Εχθροί μελισσών

Δρ . Γιώργιος  Γκόρας

Διδάκτορας Μελισσοκομίας
Επιστημονικός Συνεργάτης

Πρακτική Μελισσοκομία, Παθολογία μέλισσας-Βασιλοτροφία

Δρ. Μαρία Δήμου

Διδάκτορας Μελισσοκομίας
Επιστημονικός Συνεργάτης

Μελισσοκομική Χλωρίδα , προϊόντας μέλισσας. Μελισοπαλυνολογία

Δρ. Εμμανουήλ  Καραζαφείρης

Διδάκτορας Μελισσοκομίας
Επιστημονικός Συνεργάτης

Πρακτική Μελισσοκομία
Υπολείμματα, Νομοθεσία, Συμπεριφορά μέλισσας

Ελισσάβετ Λαζαρίδου

Επαγγελματίας μελισσοκόμος, βασιλοτρόφος

Πρακτική Μελισσοκομία
Μελισσοκομικοί χειρισμοί, βασιλοτροφία, παραγωγή Β.Π.

Βασίλης Λιόλιος

Μεταπτυχιακό Μελισσοκομίας
Υποψήφιος διδάκτωρ μελισσοκομίας

Πρακτική Μελισσοκομία
Μελισσοκομική χλωρίδα. Διατροφή μέλισσας

Δημήτρης Κανέλης

Μεταπτυχιακό Μελισσοκομίας
Υποψήφιος διδάκτωρ μελισσοκομίας

Πρακτική Μελισσοκομία
Βασιλοτροφία, βασιλικός πολτός, Χειρισμοί

Κώστας Ξώνης

Μεταπτυχιακό
Υποψήφιος διδάκτωρ μελισσοκομίας

Πρακτική Μελισσοκομία
Τεχνητή σπερματέγχυση μέλισσας, Βασιλοτροφία

Μαρία Ιωαννίδου

Γεωπόνος-μελισσοκόμος

Παραγωγή βασιλικού πολτού

Δρ Σοφία Γούναρη

Ερευνήτρια ΕΘΙΑΓΕ (προσκεκλημένη ομιλήτρια)

Μελισσοκομικοί χειρισμοί, Μελιτογόνα έντομα, Χλωρίδα

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στο τηλέφωνο: 2310 472983 FAX 2310 471939
e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Τα σχόλια υπάρχουν ΜΟΝΟ για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επισκεπτών. Δεν απαντούμε σε ερωτήσεις σας εδώ.
Για οποιαδήποτε ερώτηση αφήστε μας μήνυμα στην καρτέλα "Επικοινωνία"


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Για Μελισσοκόμους - Ειδήσεις

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Θες να διαφημιστείς;

advertise_here

Κάνε κλικ για πληροφορίες

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης...

beeshop

1

Προτείνουμε...

Μελισσοκομία Γιαχαλή
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προτείνουμε...

Διαφήμιση
Έχουμε 4485 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους
  • deepandy

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης