Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Τρίτη, Σεπτέμβριος 19, 2017
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Απολύμανση πλαισίων με βράσιμο σε χλωρίνη και σόδα

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 11 Votes )

Απολύμανση και καθαρισμός πλαισίωνΜετά το λιώσιμο των κερηθρών την περασμένη εβδομάδα στις εγκαταστάσεις της Μελ. Αθηνών, ήρθε η ώρα να καθαριστούν τα τελάρα απο τα υπολείματα πρόπολης κεριών και κάθε άλλου είδους ανεπιθύμητη ουσία. Για την εργασία αυτή χρησιμοποιήθηκε ένα μεγάλο (επαγγελματικό) πετρογκάς, ένα γαλβανισμένο δοχείο(στο ίδιο δοχείο βράζουν και οι κυψέλες σε λινέλαιο ή παραφινέλαιο), νερό, χλωρίνη του εμπορίου και λίγη καυστική σόδα.

 

 

Η διαδικασία περιληπτικά έχει ως εξής: Ζεσταίνουμε το νερό μέχρι τη θερμοκρασία που αρχίζει να κοχλάζει, βουτάμε μέσα τις κερήθρες για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τις βγάζουμε και τις ξεπλένουμε με μπόλικο κρύο νερό. Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό καθώς καταφέρνουμε να απολυμάνουμε, να καθαρίσουμε και να μη χαλάσουμε καθόλου τα τελάρα και τα σύρματα.

Αναλογίες: Σε κάθε λίτρο νερού διαλύονται 21 γραμμάρια καυστικής σόδας και 250ml χλωρίνης(δεν απαιτείται ιδιαίτερη ακρίβεια)

Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα.

Πετρογκάς

Μία μεγάλη εστία είναι απαραίτητη για να ζεστάνει τόσο νερό γρήγορα και να διατηρήσει τη θερμοκρασία υψηλή.

Γαλβανιζέ δοχείο με φιάλη

Η φιάλη συνδέεται με την εστία και ανοίγουμε τη βαλβίδα

Δύο φιάλες είναι πάντα καλύτερα

Γεμίζουμε το δοχείο μας με νερό, όχι όμως μέχρι επάνω γιατί βουτώντας τα τελάρα υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσει.

Κλείνουμε το καπάκι μέχρι να ζεσταθεί το νερό

Σκεπάζουμε το δοχείο με ένα καπάκι ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία σε λιγότερο χρόνο

Η φωτιά δυνατή

Ανοίγουμε τη φωτιά στο μέγιστο

Χλωρίνη και καυστική σόδα

Χρησιμοποιούμε καυστική σόδα και χλωρίνη παράλληλα μέσα στο δοχείο μας

Προσθέτουμε την καυστική σόδα στο νερό

Προσθέτουμε την καυστική σόδα

IMAG0035

Καμία αντίδραση με το νερό

Περισσότερη σόδα

Περισσότερη καυστική σόδα

Και τώρα χλωρίνη

Προσθέτουμε τη χλωρίνη μας

Αφήνουμε να ζεσταθεί καλά

Μετά απο λίγο ζέσταμα αρχίζουν και συσσωρεύονται στην επιφάνεια του νερού υπολείματα απο προηγούμενη χρήση

Άρχισε να βράζει

Όσο περισσότερο ζεσταίνεται, τόσο περισσότερο "αφρίζει"

Είναι έτοιμο...

Σε λίγη ώρα τα παλιά απολεπίσματα έχουν μετατραπεί σε ένα λεπτό στρώμα αφρού

Αφαιρούμε τα επιφανειακά κατάλοιπα απο προηγούμενη χρήση

Ο αφρός αυτός μαζεύεται εύκολα με μια σπάτουλα ή ένα κεψέ

Μαζεύονται εύκολα...Μια φλούδα απο κερί, πρόπολη και άλλαΔεν πρέπει να αφήσουμε καθόλουΣτα απορρίματα

Ότι μαζεύουμε μπορούμε να το πετάξουμε απλά στα απορρίματα.

Βουτάμε τις κερήθρες

Τοποθετούμε τις κερήθρες μας στο δοχείο. Είναι εμφανή τα ίχνη απο κερί και πρόπολη.

Αρκετές κερήθρες ταυτόχρονα

Τοποθετούμε αρκετά τελάρα μαζί

Κλείνουμε το καπάκι προσωρινά

Κλείνουμε το δοχείο και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο

Πολλές φορές η φιάλη πρέπει να παραμείνει ζεστήΗ φιάλη κατα τη διάρκεια της εκτόνωσης ενδέχεται να παγώσει τόσο που να σχηματίσει υγρασία στο εσωτερικό της. Παράλληλα λόγω της ψύξης αυτής μειώνεται η πίεση του υγραερίου περισσότερο απο το φυσιολογικό, δίνοντας μας την αίσθηση πως έχει αδειάσει πριν της ώρας της. Η τοποθέτηση πάνω στο δοχείο μπορεί να διατηρήσει τη φιάλη ζεστή και αποδοτική. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όμως για να αποφύγουμε άμεση επαφή με τη φλόγα.

Τα τελάρα πριν μπουν στο καζάνι

Τα τελάρα πριν βουτηχτούν στο νερό

Βγάζουμε τα τελάρα με ένα γάτζο και ρίχνουμε κρύο νερό

Ξεπλένουμε τα τελάρα μας με άφθονο κρύο νερό

Τα τελάρα μετά το βράσιμο

Τα πλαίσια μετά το πλύσιμο

Πεντακάθαρα

Η διαφορά είναι οφθαλμοφανής!

Περιστασιακά χρειάζεται ξανά καθαρισμός

Αν κάνουμε μεγάλη εργασία (πολλά πλαίσια) θα χρειαστεί να καθαρίσουμε και ενδιάμεσα την επιφάνεια του νερού ή ακόμα και να το ανανεώσουμε εντελώς.

Ακόμα και ο λίγος αφρός απομακρύνεται εύκολα

Τα περισσότερα τρίματα κεριού μαζεύονται εύκολα χάρη στη σόδα που τοποθετήσαμε στο νερό

Η πρώτη φιάλη τέλειωσε και χρειάζεται αλλαγή

Θυμόμαστε να κλεισουμε καλά τη φιάλη στο τέλος και είμαστε έτοιμοι για επόμενη εργασία

 

Σχόλια  

 
-5 #1 κωστας 23-02-2011 21:38
Κατ` αρχην συγχαριτηρια για την αναλητικη περιγραφη της τεχνης που περιγραφεις...
Αν σου ειναι ευκολο θελω μια δηευκρηνηση οσον αφορα τη δοσολογια.....
Γραφεις......21γρ σοδα 250 ml χλωρινη σε 1lit νερο........
Αυτο ειναι ....για καθε λιτρο νερου ......που θα χρησιμοποιησουμ ε........η......η δοση αυτη ειναι για συγκεκριμενη ποσοτητα νερου..????
Ευχαριστω........
 
 
-1 #2 σακης 07-03-2011 18:55
μήπως η χλωρίνη είναι λίγο καρκίνος?
γιατί δε βαζεις κεζαπ??
 
 
0 #3 Λεωνίδας 28-05-2011 15:34
Πολύ καλή μέθοδος, αλλά προσοχή στην ώρα βράσεις των πλαισίων, τα πλαίσια που άφησα στη βράση για 15-20 λεπτά καθάρισαν πολύ καλά, αλλά άφησα για δοκιμή κάποια 40-45 λεπτά, τα οποία έγιναν μαύρα- κατάμαυρα!!!
 
 
+4 #4 Πανος 25-02-2012 23:53
Ενδιαφερον τροπος... και μπραβο για την προσπαθεια και το μερακι,ισως τον υοθετησω αλλα σκεφτομαι ποσο καλα απολυμαινει και απο τι,και αν συμφερει οικονομικα.Ειναι η αγορα χλωρινης + καυστικης σοδας + η καταναλωση υγραεριου η προπανιου επι 15 λεπτα για 10 με 15 πλαισια που κοστιζουν 5 με 7 ευρω η αγορα τους.
 

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 1816 επισκέπτες και 2 μέλη συνδεδεμένους
  • naxos

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης