Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Δευτέρα, Νοέμβριος 20, 2017
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Κάνδιο - Τροφή μελισσών

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 9 Votes )

Μέλισσες συλλέγουν έτοιμη τροφήΌταν ο μελισσοκόμος αποφασίζει να τρυγήσει τα τελευταία μέλια του φθινοπώρου, προννοεί και αφήνει αρκετές τροφές στα μελίσσια του, ανάλογα με την περιοχή και το κλίμα που επικρατεί. Ορισμένες φορές όμως οι υπολογισμοί του πέφτουν έξω και ο χειμώνας είναι βαρύτερος ή μακρύτερος με αποτέλεσμα οι τροφές των μελισσιώ να μην επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών τους. Σε αυτή την περίπτωση ο μελισσοκόμος ταίζει τα μελίσσια του με τεχνητές τροφές όπως τα ζυμάρια ή η βανίλια. Η χρήση υγρών τροφών απαγορεύεται όταν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασία και έτσι προτιμούμε τις στεραιές τροφές. Μία απο αυτές είναι το λεγόμενο κάνδιο.


 

Πως παράγεται το κάνδιο:
1. Λιώνουμε μέσα σε μια κατσαρόλα 5 κιλά ζάχαρη σε 1 κιλό νερό. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι να βράσει. Συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς να τ' ανακατεύουμε 30
ακριβώς λεπτά, μόνο ξαφρίζοντάς το. Το βράσιμο να γίνει σε μικρή φωτιά.
2. Εκεί που συνεχίζεται το βράσιμο ζυγίζουμε 500 γραμμάρια μέλι, το ζεσταίνουμε μέχρι να υγροποιηθεί καλά. Ρίχνουμε τότε το μέλι (μετά το βράσιμο των 30 λεπτών της ζάχαρης) για να βράσουν μαζί ακριβώς 3 λεπτά, με το ρολόι στο χέρι. Προσοχή να μην ξεχειλίσει γιατί το μέλι προκαλεί φούσκωμα του μίγματος.
3. Ρίχνουμε το περιεχόμενο σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει ενώ το ανακατεύουμε συνέχεια με τη σπάτουλα για να γίνει το κάντιο. Όταν γίνει μια αρκετά συμπαγής ζύμη την ρίχνουμε μέσα στους τύπους (καλούπια).

 

Ιδιαίτερες συστάσεις.

α. Οι αναλογίες θα είναι όπως ακριβώς συνιστώνται
β. Επίσης και ο χρόνος του βρασίματος. γ. Μπορούμε να επιταχύνουμε την ψύξη αν βάλουμε την κατσαρόλα μέσα σε άλλο δοχείο με κρύο νερό
δ. Το βράσιμο πρέπει να διαρκεί ακριβώς 30 λεπτά με μικρή φωτιά. Ο χρόνος ως το βράσιμο δεν πρέπει να υπολογιστεί στα 30 λεπτά.

Θα έχουμε απόλυτη επιτυχία αν εφαρμόσουμε όλα τα παραπάνω, μια ζύμη πολύ καλή που θα την πάρουν τα μελίσσια αμέσως με άριστα αποτελέσματα στην τροφοδοσία και την ανάπτυξη του μελισσιού. Είναι πολύ προτιμότερο από το ζαχαροζύμαρο.

 

Βασίλειος Σκούρτης

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 2108 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης