Ellinikomeli FacebookEllinikoMeli Channel
Δευτέρα, Νοέμβριος 20, 2017
Text Size
Home Μελισσοκόμος Αρχάριος Μελισσοκόμος Απο το Α ως το Ω - Κεφάλαιο 13

Εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας - 6η χρονιά λειτουργίας


( 0 Votes )

Κεφάλαιο 13 - Η πρώτη επιθεώρηση

Ακολούθησα τις συμβουλές σας...και νιώθω απόλυτα ικανοποιημένος από την εξυπηρέτηση του μελισσοκόμου που μου πούλησε τα μελίσσια!

Σήμερα σκέφτομαι να τους ρίξω την πρώτη ματιά. Θέλω να μου πείτε λεπτομέρειες για το πώς να το κάνω.


Όντως η μεγάλη στιγμή έφτασε για σένα. Πέρασαν οι πρώτες μέρες προσαρμογής για το μελίσσι σου στη νέα τοποθεσία και σε συνδυασμό με το καθημερινό τάισμα που τους κάνεις έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται.
Ας δούμε λοιπόν τη διαδικασία από την αρχή.

Ξυπνάς το πρωί και νιώθεις έτοιμος ψυχολογικά για την πρώτη επίσκεψη στις κυψέλες σου.

johnny_automatic_morning_cup

Πίνεις τον καφέ σου (θα τον χρειαστείς) και αρχίζεις να μαζεύεις τον εξοπλισμό που θα χρειαστείς να πάρεις μαζί σου:

 


•    Μεγάλο δοχείο νερού
•    Αλοιφή για τσιμπήματα
•    Στολή
•    Μάσκα,(κατά προτίμηση και δεύτερη για εφεδρεία)
•    Γάντια
•    Μελισσομάχαιρο
•    Καπνιστήρι
•    Κασετοφωνάκι/κινητό,
•    Φωτογραφική για να αποθανατίσεις για πρώτη φορά τις μελισσούλες σου να δουλεύουν,
•    Μερικά βασικά εργαλεία σφυρί, καρφιά, πριόνι ,τσάπα και φτυάρι. Όχι δε θα πας να σκάψεις, αλλά μπορεί να χρειαστεί να κάνεις κάποια εργασία στο έδαφος γύρω από τις κυψέλες
•    Αναπτήρα – εκτός αν είσαι καπνιστής και τον έχεις πάντα μαζί
•    Πευκοβελόνες ή άλλο υλικό για το καπνιστήρι
•    Χαρτοταινία
•    Εφεδρικά κλειδιά
•    
Με το αυτοκίνητο σου φτάνεις στο μελισσοκομείο σου.
Πρώτη σου ενέργεια σαφώς είναι να μετρήσεις τις κυψέλες σου! Ελπίζουμε οτι όντως είναι όλες στη θέση τους!
Στη συνέχεια ξεκινάς τη διαδικασία να ανάψεις το καπνιστήρι σου
Όταν είσαι έτοιμος και ο καπνός σου είναι παχύς και λευκός ξεκινάς τη διαδικασία επιθεώρησης.

Βήμα πρώτο: ΣΩΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

smoker-push


Οι περισσότεροι έμπειροι μελισσοκόμοι καπνίζουν τα μελίσσια τους τόσο μηχανικά και αυθόρμητα που οι νέοι θεωρούν ότι δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία. ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ!
Το σωστό κάπνισμα συνεισφέρει κατά πολύ στην εύκολη και αποτελεσματική εργασία κατά την επιθεώρηση ή τον τρύγο.

Η φιλοσοφία του καπνίσματος.

Για να μάθουμε να «καπνίζουμε» σωστά πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε γιατί καπνίζουμε το μελίσσι. Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της ενοχλητικής για το μελίσσι  ενέργειας ?
Το κάπνισμα των μελισσών γίνεται για δυο κυρίως λόγους:
1. Τα καλοκαίρια κυρίως, στην πατρίδα μας εκδηλώνονται πυρκαγιές. Όχι δεν αλλάξαμε θέμα. Οι πυρκαγιές αυτές λοιπόν έχουν κάνει τα μελίσσια να προσαρμοστούν σε αυτό τον μεγάλο κίνδυνο: Οι μέλισσες στην πρώτη εμφάνιση καπνού γύρω από την κυψέλη, αισθάνονται ότι η πυρκαγιά πλησιάζει. Αμέσως κατεβαίνουν στη βάση της φωλιάς και πηγαίνουν στα πλαίσια με το μέλι. Γεμίζουν τον πρόλοβο τους με μέλι και ετοιμάζονται για αφεσμό. Ναι για αφεσμό! Έτσι αυτή η διαδικασία τους αποσπά την προσοχή όσο εμείς τα επιθεωρούμε και δεν μας τσιμπάνε ούτε ενοχλούνται ιδιαίτερα.
2.Οι μέλισσες όταν αντιληφθούν κίνδυνο, κάθε είδους, εκκρίνουν κάποιες χημικές ουσίες, τις φερομόνες. Αυτές προειδοποιούν τον υπόλοιπο πληθυσμό της κυψέλης ότι ο κίνδυνος είναι κοντά και βρίσκονται σε εγρήγορση και αναστάτωση. Η αναστάτωση αυτή οδηγεί το μελίσσι σε επιθετικότητα και τελικά σε… πολλά τσιμπήματα!

Οι τελεύταίες έρευνες αποδεικνύουν κυρίως τη δέυτερη εκδοχή!

Κατά σειρά ενεργούμε ως εξής:

 

Καπνίζουμε την είσοδο ελαφρά, όχι πολύ κοντά στο άνοιγμα. Στόχος μας δεν είναι να γεμίσουμε το εσωτερικό με καπνό, αλλά να αποτρέψουμε τις μέλισσες φρουρούς να ενημερώσουν για την ύπαρξη "εισβολέα" και να τις ξεγελάσουμε για φωτιά.
Αν χρησιμοποιούμε καπάκια τύπου Αυστραλίας καπνίζουμε και στο ύψος των καπακιών ελαφρά ώστε οι φύλακες πίσω από τις σήτες να απομακρυνθούν προς τη βάση.
Στη συνέχεια ανοίγουμε τα κλειδιά της κυψέλης και ανασηκώνουμε ελαφρά το καπάκι ενώ ταυτόχρονα ρίχνουμε λίγο καπνό στο άνοιγμα. Προσοχή, λίγο καπνό!
Με το καπάκι ακουμπισμένο δίπλα στην κυψέλη καπνίζουμε ελαφρά πάνω από τα πλαίσια σε απόσταση 20περίπου εκατοστών με απαλές και ήρεμες κινήσεις. Αφήνουμε το καπνιστήρι δίπλα να σιγοκαίει και αρχίζουμε την επιθεώρηση…


ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ:
•    ΌΧΙ ΠΟΛΥΣ ΚΑΠΝΟΣ: οι μέλισσες αν δεχθούν απότομα πολύ καπνό βρίσκονται σε σύγχυση. «Η φωτιά είναι τόσο κοντά που δεν υπάρχει σωτηρία» αισθάνονται και αμέσως επικρατεί πανικός. Το αποτέλεσμα; Βούισμα, πολλές μέλισσες να πετάνε τριγύρω και φυσικά πολλά τσιμπήματα
•    ΟΧΙ ΠΟΛΥΣ ΚΑΠΝΟΣ: Ειδικά τις περιόδους που υπάρχει συλλογή μελιού είναι πολύ εύκολο ο καπνός να επηρεάσει το μέλι προσδίδοντας του μια χαρακτηριστική μυρωδιά, που είναι φυσικά ανεπιθύμητη στον καταναλωτή και στο σωστό μελισσοκόμο
•    ΟΧΙ ΠΟΛΛΗ ΦΩΤΙΑ: Προσέχουμε το καπνιστήρι μας να μην έχει φωτιά στο εσωτερικό του (φλόγα) γιατί πολύ πιθανόν να σκοτώσει μέλισσες που θα βρεθούν κοντά στο στόμιο του. Για να αποφύγουμε το πρόβλημα αυτό, επιλέγουμε καπνιστήρι βαθύ,που έχει σήτα και στο καπάκι και επιπλέον τοποθετούμε λίγα χλωρά φύλλα πάνω από την καύσιμη ύλη που θα λειτουργήσουν σαν φίλτρα θερμότητας.

Συνεχίζεται…

Για Μελισσοκόμους - Μελισσοκομία για Αρχάριους

Συνταγές με μέλι

Συνταγές με μέλι

Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εξοπλισμός μελισσοκομίας, αναλώσιμα, ένδυση,τροφές,κυψέλες,μελιτοεξαγωγείς κ.α.
Διαφήμιση

Εκπαίδευση μελισσοκόμων

beeshop

1

Έχουμε 2175 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ στα Ελληνικά

Ο καιρός

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα Ellinikomeli.gr

Αν δεν είστε εξοικειωμένος με το ίντερνετ...μην ανησυχείτε! Όλα εδώ είναι εύκολα και απλά.

Στο site θα βρείτε άρθρα, ειδήσεις, οδηγίες για νέους και ενημερώσεις για παλιούς μελισσοκόμους.

Για να βρείτε όσα σας ενδιαφέρουν απλά αναζητήστε την κατάλληλη επιλογή απο το μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας.

Για να διαβάσετε ορισμένα άρθρα, θα χρειαστεί να γίνετε μέλος, τα υπολοιπα είναι δωρεάν

Μενού πλοήγησης