Η ΣΕΛΙΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ Ή ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ

  • 1
Text Size

Μέλι ή Ζαχαρη για το χειμώνα;

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

ΜέλιΠερνάει το καλοκαίρι και έχεις τρυγήσει τα μελίσσια σου. Η παύση του Αυγούστου με την έντονη ξηρασία της Ελλάδας τα αποδυναμώνει κι εσύ επιστρέφεις απο τις καλοκαιρινές διακοπές και έχεις μεγάλη αγωνία να δεις σε τι κατάσταση είναι οι μέλισσες σου. Άλλες αποικίες είναι δυνατές, άλλες αδύναμες αλλά γενικά είσαι αισιόδοξος. Προγραμματίζεις την επόμενη μεταφορά των κυψελών στις φθινοπωρινές ανθοφορίες που θα αποτελέσουν την πηγή τροφής για τα ανάλαφρα μελίσσια σου...

 

Ρείκι, πεύκο, κουμαριά και άλλες ανθοφορίες είναι ικανές να γεμίσουν τα μελίσσια με μέλια για τον εαυτό τους αλλά και για μας φυσικά! Όσοι καταφέρνουν να κάνουν τον φθινοπωρινό τρύγο φροντίζουν να αφήσουν μέσα και αρκετά μέλια για να τραφούν τα μελίσσια στο κρύο του χειμώνα. Ορισμένοι είναι πιο απαιτητικοί και δεν αφήνουν τα απαραίτητα αποθέματα. Ο χειμώνας έρχεται βαρύς και παρατεταμένος και τα μελίσσια ξεμένουν απο τροφές. Τότε έρχεται η ώρα να επέμβεις δυναμικά! Προσθέτεις τροφή! Αλλά τι τροφής προσθέτεις; Εδώ είναι η απορία για πολλούς.

 

Ορισμένοι πρεσβεύουν την άποψη οτι συμφέρει οικονομικά να παίρνουμε όλο το μέλι και να τροφοδοτούμε τις μέλισσες μας με ζαχαροζύμαρα χωρίς καθόλου μέλι, βανίλιες και άλλα υποκατάστατα του εμπορίου, καθώς αυτά έχουν πολύ μικρότερη οικονομική αξία και έτσι το κέρδος του μελισσοκόμου είναι πολύ μεγαλύτερο!

ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ! Αυτό είναι λάθος. Το μέλι δεν αντικαθίσταται με τίποτα για τη μέλισσα, όπως δεν αντικαθίσταται το μητρικό γάλα για ένα μωρό. Τι κι αν ενδεχομένως έχει κατάλοιπα μικροοργανισμών και βακτηρίων, τι κι αν δεν είναι παστεριωμένο, το μέλι είναι πάντα μέλι!

 

Λέει χαρακτηριστικά η Σοφία Γούναρη σε δημοσίευμα της:

Τι ζητά το μελίσσι και κατ' επέκταση ο μελισσοκόμος από την τροφή αυτή την περίοδο :
• να προσφέρει μία άμεση πηγή ενέργειας, να αφομοιώνεται δηλαδή άμεσα (μέλι σε πλαίσια)
• να είναι άμεσα προσβάσιμη και όχι «κάπου» μέσα στη φωλιά
• να είναι στερεή, η κατανάλωση της να μην αποδίδει στο περιβάλλον της κυψέλης υγρασία (μέλι σε πλαίσια, ζάχαρη κρυσταλλική)
• να  μην  αλλοιώνεται  με  τον  χρόνο  (μέλι  σε  πλαίσια,   ζάχαρη κρυσταλλική)
• να καταναλώνεται από τις μέλισσες, όποτε είναι αναγκαίο και όχι να αποθηκεύεται στις κηρήθρες [μέλι σε πλαίσια, ζάχαρη κρυσταλλική)
• να είναι οικονομική για τον μελισσοκόμο (ζάχαρη κρυσταλλική)

 

Όπως βλέπετε το μέλι σε πλαίσια και η κρυσταλλική ζάχαρη έρχονται ισόπαλα 4:4, γιατί λοιπόν να μην τα συνδυάσουμε, φτιάχνοντας το γνωστό καλό μας ζαχαροζύμαρο;

 

Υπάρχουν επιχειρήματα κατά της χρήσης μελιού στα ζαχαροζύμαρα που καταρρίπτονται πολύ εύκολα :

1. Το μέλι έχει σπόρια ασθενειών (ασκοσφαίρωση, σηψιγονία, νοζεμίαση) και αν το τροφοδοτήσουμε θα μολύνουμε τα μελίσσια μας.

 

  • Χρησιμοποιούμε μέλι απο τα δικά μας μελίσσια, που γνωρίζουμε τις ασθένειες τους και το ιστορικό τους.
  • Τα μελίσσια που έχουν βαριά ασθένεια όπως οι παραπάνω δεν είναι σε θέση να μαζέψουν μέλι, τόσο ώστε να τους το πάρουμε και να το ανατροφοδοτήσουμε.
  • Γνωρίζουμε ποια είναι τα άρρωστα μελίσσια μας και δεν παίρνουμε μέλι απο αυτά ή τουλάχιστον το κρατάμε χωριστά απο το υπόλοιπο.
  • Χρησιμοποιούμε μέλι παλαιότερων ετών, καθώς οι μολυσματικοί παράγοντες μειώνονται κατα τη διάρκεια του χρόνου στο μέλι (το μέλι έχει μέσα θυμόλη, οξαλικό οξύ)
  • Τα σπόρια της AFB που ενδεχομένως να περιέχονται στο μέλι, δεν αποτελούν κίνδυνο για τις ενήλικες μέλισσες (άλλωστε έχουμε ελάχιστο γόνο το χειμώνα)

 

2. Το μέλι είναι πολύ ακριβότερο απο τη ζάχαρη:

 

Είναι όμως και πολύ ανώτερο απο τη ζάχαρη, η οποία έχει σχεδόν μόνο σουκρόζη, δηλαδή μόνο ενέργεια σε σχέση με την τεράστια γκάμα θρεπτικών ιχνοστοιχείων του μελιού.

Η μακροπρόθεσμη αύξηση της απόδοσης του μελισσιού που τρέφεται με μέλι, σε σχέση με αυτό που τρώει σκέτη ζάχαρη, θα υπερκαλύψει την οικονομική διαφορά του μελιού.

Μια μεγάλη ποσότητα απο το ζαχαροζύμαρο απορρίπτεται ολοσχερώς απο τα μελίσσια ως ανεπιθύμητο και φυσικά ο μελισσοκόμος με μια πρώτη ματιά δε μπορεί να γνωρίζει ποιο ζαχαροζύμαρο θα είναι αυτό.

 

Στα παραπάνω θα επικαλεστώ τα ατράνταχτα γραφόμενα των ερευνητών:

 

Βασίλης Λιάκος, Καθηγητής ΑΠΘ: Αν υπάρχει ανάγκη χορήγησης τροφής, ο καλύτερος τρόπος είναι η προσθήκη μερικών πλαισίων με μέλι, στις δύο πλευρές της μελισσόσφαιρας ή αν δεν υπάρχει μέλι, η προσθήκη μαλακής ζαχαρόπιτας πολύ κοντά στη μελισσόσφαιρα και αν είναι δυνατόν σε επαφή μ' αυτή.

 

Σοφία Γούναρη, Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ: 

Προετοιμασία ζαχαροζύμαρου :
Το ζαχαροζύμαρο παρασκευάζεται με μέλι και κρυσταλλική ζάχαρη, η οποία έχει αλεστεί και έχει μετατραπεί σε άχνη.
Το μέλι θερμαίνεται και τοποθετείται λίγο - λίγο στην ζάχαρη άχνη, ενώ ταυτόχρονα το μίγμα ζυμώνεται. Συνήθως η αναλογία ζάχαρης και μελιού είναι 2,5:1. Προστίθεται μέλι ή ζάχαρη ανάλογα, ώστε  το τελικό προϊόν να μην κολλά στα δάκτυλα.

Προφυλάξεις :

  • δεν χρησιμοποιείται ζάχαρη άχνη του εμπορίου, γιατί περιέχει υψηλό ποσοστό αμύλου, το οποίο είναι τοξικό για τις μέλισσες
  • το ζαχαροζύμαρο παρασκευάζεται με μέλι και ζάχαρη άχνη. Δεν συνίσταται η αντικατάσταση του μελιού με γλυκόζη εμπορίου, η οποία περιέχει υψηλό ποσοστό δεξτρινών, οι οποίες είναι άπεπτες από τις μέλισσες
  • η προσθήκη νερού, κατά την παρασκευή του ζαχαροζύμαρου, θα οδηγήσει στην κρυστάλλωσή του, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, οπότε οι μέλισσες δεν θα μπορούν να το εκμεταλλευτούν.

 

Κοντοθανάση Αγλαΐα, Γεωπόνος Α.Π.Θ, Msc

Έχουμε ήδη αναφέρει στο προηγούμενο τεύχος ότι έχουμε φροντίσει το μελίσσι μας να ξεχειμωνιάσει έχοντας στη διάθεσή του επαρκείς ποσότητες τροφής (πλαίσια με μέλι). Αν ωστόσο κινδυνεύσει από λιμοκτονία το χειμώνα, θα πρέπει να τροφοδοτηθεί με επιπλέον μέλι. Το μέλι δίνεται είτε με α) κηρήθρες με σφραγισμένο μέλι (τα σφραγισμένα κελιά απολεπίζονται πριν δοθούν τα πλαίσια στο μελίσσι) είτε με β) κρυσταλλωμένο μέλι (τοποθετείται ανάποδα πάνω ακριβώς από τη μελισσόσφαιρα σε τροφοδότες –θα μπορούσαμε να βάλουμε το μέλι σε μεταλλικό δοχείο, να κάνουμε κάποιες μικρές οπές στο κάτω μέρος, να το τοποθετήσουμε πάνω από τους κηρηθροφορείς και να το προστατεύσουμε τοποθετώντας το εντός ενός δεύτερου μικρότερου ορόφου). Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι οι μέλισσες για να διαλύσουν τους κρυστάλλους μελιού χρειάζεται να έχουν στη διάθεσή τους νερό.

Το μέλι είναι η φυσική ιδιοπαραγόμενη τροφή της μέλισσας, γι’ αυτό και πλεονεκτεί σε σχέση με τις άλλες ζαχαρούχες τροφές. Αν και η τροφοδότηση με μέλι μπορεί να θεωρηθεί ως αντιοικονομικό μέτρο, ωστόσο είναι η καλύτερη λύση σε καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης». Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι τα μέλια τροφοδοσίας πρέπει να είναι γνωστής προέλευσης, δηλαδή δικά μας μέλια από υγιή μελίσσια, για να μη μεταδώσουμε ασθένειες στο μελισσοκομείο μας.

 

Αντίθετα η χρήση μελιού ως χειμερινή τροφή για τα μελίσσια μας πληρεί την Νο1 οδηγία των επιστημόνων: "Διατηρείτε τα μελίσσια δυνατά παρέχοντας τους ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ".

Υπενθυμίζω τα συστατικά του μελιού περιληπτικά και θα καταλάβετε γιατί δεν έχει καμία σύγκριση με την απλή ζάχαρη:

 

1. Νερό (φυσική υγρασία) - 16,00%
Το νερό του μελιού περιέχεται ήδη στο νέκταρ που οι μέλισσες μαζεύουν.

2. Φυσικά ζάχαρα - 80,79%
Τα κυριότερα ζάχαρα του μελιού είναι:
α. φυσική φρουκτόζη
β. φυσική γλυκόζη
γ. μικρές ποσότητες ζαχαρόζης
δ. άλλα ζάχαρα

3. Οργανικά οξέα - πρωτείνες - ιχνοστοιχεία - 1,00%
3α. Οργανικά οξέα όπως: γαλακτικό, μηλικό, κιτρικό, βουτυρικό, οξικό, οινικό και άλλα.
3β. Διάφορες πρωτείνες υπο μορφή κολλοιδών ουσιών.
3γ. Ιχνοστοιχεία του μελιού:
-Φώσφορο -Νάτριο
-Χλώριο -Κάλιο
-Θείο -Σίδηρο
-Μαγγάνιο -Χαλκό
-Ασβέστιο -Πυρίτιο
-Μαγνήσιο -Ιώδιο (ίχνη)

4. Αλλα θρεπτικά συστατικά όπως, ένζυμα, βιταμίνες, αρωματικές και χρωστικές ουσίες, άλλες ουσίες 2,21%
4α. Ένζυμα, Διάσταση - Ινβερτάση, Γλυκόζη, Οξυδάση, Καταλάση, Φωσφατάση.
4β. Βιταμίνες που ευρέθησαν στο μέλι είναι:

Βιταμίνη Β2 (ριμποφλαβίνη)
Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)
Βιταμίνη Β3 (παντοθενικό οξύ)
Βιταμίνη Η (βιοτίνη)
Βιταμίνη Β (φολικό οξύ)
Βιταμίνη Κ (αντιαιμοραγίνη)
Καροτίνη (προβιταμίνη Α)
Βιταμίνη C
4γ. Άλλες θρεπτικές ουσίες:
Αντιβιοτικοί παράγοντες όπως ινιμπίνες και βιολογικοί παράγοντες.

Φαινόμενα όπως το CCD, ή έξαρση νοζεμίασης, οι ασκοσφαιρώσεις στις αρχές της άνοιξης και πολλές άλλες συναφείς ασθένειες επέρχονται απο κακή διατροφή των μελισσών και απο εξασθένηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

 

Άρα συνοψίζοντας έχουμε και λέμε:

ΝΑΙ Χειροποίητο ζαχαροζύμαρο με δικό μας μέλι και κατάλληλη ζάχαρη.

ΝΑΙ Επαρκείς ποσότητες τροφής υψηλής ποιότητας όπως δικό μας σφραγισμένο μέλι σε κερήθρα

ΝΑΙ Σωστή τοποθέτηση της τροφής κοντά στη μελισσόσφαιρα.

 

 

ΟΧΙ Φθηνές τροφές του εμπορίου αμφιβόλου ποιότητας αλλά χαμηλής τιμής.

ΟΧΙ Αγοραστά ζαχαροζύμαρα με μέλι άγνωστης προέλευσης

 

 

Νίκος Α.

Γεωπόνος

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Στείλε μήνυμα τώρα

...