Το μέλι είναι τροφή γνωστή από την αρχαιότητα. Η ανθρωπότητα, μέχρι σχετικά πρόσφατα διέθετε ως γλυκαντική ουσία μόνο το μέλι. Στο μεσαίωνα η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο εισάγονταν από τη Βεγγάλη ή από χώρες της Νότιας Αμερικής και ήταν ένα προϊόν σπάνιο και ακριβό χωρίς καμιά πρόσβαση στις πλατιές μάζες του λαού. Χρειάσθηκε ο αποκλεισμός της Ευρώπης που εφάρμοσε ο Ναπολέων το 1806 για να βιομηχανοποιηθεί η ανακάλυψη που έκανε ο Marggraf το 1747 στο Βερολίνο για την παρουσία ζάχαρης στα κοκκινογούλια. Από τότε που έγινε γνωστός ο τρόπος παραλαβής της, η ζάχαρη επεκτάθηκε και αντικατέστησε το μέλι στην καθημερινή διατροφή μας
Τι είναι το μελισσοκομικό βιβλιάριο και ποιες διαδικασίες χρειάζονται για την έκδοση και την ανανέωση του; Που χρησιμεύει και ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητάνε οι αρμόδιες υπηρεσίες; Πίνακας με όλους τους μελισσοκομικούς κωδικούς.
Προσπαθώ ορισμένες φορές να εξηγήσω και να εντοπίσω την αιτία του φαινομένου της διόγκωσης του μελισσοκομικού κλάδου την τελευταία δεκαετία. Εν μέρει πιστεύω οτι τα καταφέρνω. Γυρίζοντας πίσω το χρόνο...
Οι νόμοι δημιουργήθηκαν από το άνθρωπο για να μπορεί να ρυθμίσει προβλήματα και διαμάχες της καθημερινής του ζωής. Ποινές επιβλήθηκαν στους παραβάτες και επιβραβεύσεις δόθηκαν στους υπάκοους πολίτες.
Το μελισσοκομικό επάγγελμα, λόγω της ιδιαίτερης φύσης του, απαιτεί πληθώρα νόμων, κανόνων και περιορισμών προκειμένου να περιοριστούν οι διαμάχες και οι προστριβές μεταξύ μελισσοκόμων. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα από κανόνες που οι μελισσοκόμοι οφείλουν να τηρούν και να επιβάλουν. Η τήρηση των παρακάτω "νόμων" είναι προς όφελος όλων, του μελισσοκομικού κλάδου γενικότερα και θα προφυλάξει τις ατομικές ελευθερίες όσο και τις περιουσίες όλων μας. Η δημιουργία αυτής της λίστας έγινε από τον Τηλέμαχο Τζιάσιο, που βασιζόμενος στην εμπειρία και τα βιώματα του, συνέταξε το παρακάτω κείμενο.
Φυσικό είναι να υπάρχουν αντιρρήσεις, ενστάσεις και διαφωνίες, όμως σίγουρα αυτή η λίστα με τον Άγραφο Μελισσοκομικό Νόμο είναι μια πολύ καλή αφετηρία για την δημιουργία ενός ευρύτερου και κοινώς αποδεκτού πλαισίου κανόνων.
Ίσως από τις πιο καυτές συζητήσεις μεταξύ μελισσοκόμων, διαδικτυακών και μη, η επιλογή της καλύτερης τροφής είναι ένα πεδίο αχανές και ατελείωτο.
Μια σωστή προσέγγιση του θέματος απαιτεί αρχικά μια ιστορική αναδρομή στην παραγωγή της ζάχαρης.
Όταν ένα μελίσσι ορφανεύει απροσδόκητα ξεκινά μια διαδικασία εκτάκτου ανάγκης για αυτό. Επιλέγει επιτακτικά έναν αριθμό από προνύμφες και τις μετατρέπει σε βασίλισσες. Υπάρχει μέσα σε αυτή την αναστάτωση η πιθανότητα να ξεκινήσει η εκτροφή βασίλισσας από προνύμφη προχωρημένης ηλικίας, όπως αποδεικνύουν οι παρατηρήσεις. Σε αυτή την περίπτωση ο μελισσοκόμος 5 μέρες μετά το ορφάνεμα επανέρχεται στο μελίσσι και εφόσον εντοπίσει κλειστά και ανοιχτά βασιλοκελιά, καταστρέφει τα κλειστά. Έτσι εξασφαλίζει ότι όλες οι βασίλισσες ξεκίνησαν τη διατροφή τους με πολτό τη σωστή στιγμή και όχι αργοπορημένα. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το βίντεο που ακολουθεί: